06 Apr Ζευγάρια στη σκιά της καραντίνας
Οι περιορισμοί που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να συνεχίσουν για τις ερχόμενες εβδομάδες, βρίσκουν κάθε ζευγάρι σε μία μοναδική για αυτό χρονική και σχεσιακή στιγμή. Το παζλ των διαφορετικών καταστάσεων διαμορφώνεται από ζευγάρια που ζουν χρόνια μαζί με ή χωρίς παιδιά, ζευγάρια που βρίσκονται στην αρχή της σχέσης τους και βρέθηκαν πολύ σύντομα να μοιράζονται την καθημερινότητα τους, ζευγάρια που επέλεξαν να περάσουν χωριστά αυτό το χρονικό διάστημα, ζευγάρια που βρίσκονται στη φάση του διαζυγίου και “γονεϊκά” ζευγάρια που μοιράζονται την επιμέλεια παιδιών χωρίς να είναι σε συντροφική πλέον σχέση.
Ζευγάρια που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη
Ξεκινώντας από τα “νεότερα” ζευγάρια που η καραντίνα επιτάχυνε τις διεργασίες ανάμεσα τους και έφερε στην επιφάνεια το δίλημμα της συμβίωσης ή της απόστασης ενώ διανύουν το πρώτο διάστημα της κοινής τους πορείας, οι παρούσες συνθήκες θα επιταχύνουν τη γνωριμία ανάμεσα στους συντρόφους και θα υπάρξει περισσότερος χρόνος και παρουσία. Από τη μία, αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να δώσουν έδαφος για ουσιαστικές συζητήσεις και σε βάθος κατανόηση του ενός από τον άλλο. Ακόμα, είναι ευκαιρία η επικοινωνία να καλλιεργηθεί με τρόπο που να ανοίξει διαλόγους ανάμεσα στους συντρόφους για τις προσδοκίες τους από τη σχέση. αλλά και τα όρια του ζευγαριού στον κοινωνικό χώρο, όρια με τις οικογένειες καταγωγής αλλά και τους στενούς φίλους. Από την άλλη, είναι πιο εύκολο σε αυτή τη φάση να χαθεί ο προσωπικός χρόνος και χρόνος, καθώς ένας από τους δύο μπορεί να αισθανθεί αυτή την ανάγκη του άλλου ως απόρριψη κάτι το οποίο μπορεί να δυσκολέψει αν η επικοινωνία δεν είναι διαφανής και δεν εκφράζονται οι ανάγκες του ενός ακόμα κι αν φέρνουν διαφωνίες.
Σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση βρίσκονται τα ζευγάρια που συμβιώνουν εδώ και μήνες ή και χρόνια. Για τα ζευγάρια αυτά που βρίσκονται στη φάση της “διατήρησης” της σχέσης κι έχουν ήδη βρει κάποιες ισορροπίες. Οι περιορισμοί και η εξωτερική απειλή της παρούσας κατάστασης ενδεχομένως να ανακινήσει μια εκ βαθέων αναθεώρηση των προτεραιοτήτων του κάθε συντρόφου με αποτέλεσμα να αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες. Αυτή η αναθεώρηση προτεραιοτήτων είναι μία ανθρώπινη αντίδραση σε περιόδους κρίσης καθώς καθένας μας τείνει να απαντά διαφορετικά στην συνειδητοποίηση της ευαλωτότητας του. Αυτή είναι συχνά και η αιτία που οι σύντροφοι παρατηρώντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης τους χωρίς την ύπαρξη της συνηθισμένης ρουτίνας βλέπουν πόσο ικανοποιημένοι ή μη είναι από τη σχέση. Κατά πόσο αυτή διατηρείται με όρους ανοιχτότητας και κατανόησης από τις δύο πλευρές, ή κάποιο από τα δύο μέλη χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Δεν αποτελεί έκπληξη πως πολλά ζευγάρια μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύουμε, προχωρούν σε ένα επόμενο βήμα όπως μία επισημοποίηση της σχέσης, ένα παιδί ή ακόμα και ενός χωρισμού ως απάντηση σε αυτή την αναθεώρηση.
Ζευγάρια σε απόσταση
Διαχρονικά ο κοινός χρόνος που μοιράζεται ένα ζευγάρι είναι σημείο αναφοράς για την ικανοποίηση που αντλούν τα μέλη του ζευγαριού από την κοινή τους πορεία. Η απώλεια της φυσικής παρουσίας έρχεται παράλληλα με την γενικότερη ανασφάλεια λόγω της κατάστασης να προσθέσει ένα παραπάνω βάρος για τους συντρόφους. Σε αυτή τη φάση, η συνέχεια της αλληλεπίδρασης για τη διατήρηση του δεσμού ανάμεσα στους συντρόφους χρειάζεται συνειδητή επένδυση σε χρόνο και βαθιά επικοινωνία. Μία συχνή δυσκολία που δημιουργεί η απόσταση είναι πως δυσχεραίνει το μοίρασμα συναισθημάτων. Τα ζευγάρια συχνά αναλώνονται σε πεζά καθημερινά πράγματα ελπίζοντας πως αυτό θα απαλύνει κάπως την απουσία, ενώ παραδόξως την κάνει πιο αισθητή . Αντίθετα, σε αυτές τις στιγμές είναι καθοριστικής σημασίας συνειδητές προσπάθειες για συζήτηση και τρυφερότητα ακόμα και αν αυτό συμβαίνει από απόσταση. Ακόμα, βοηθούν πράγματα που υπενθυμίζουν τις κοινές αναμνήσεις όπως φωτογραφίες, μηνύματα που μπορεί να ανατρέξει μέσα στη μέρα η άλλη πλευρά, υπενθύμιση κοινών ονείρων και επιθυμιών για τη στιγμή που θα πάψει να υπάρχει το εμπόδιο της απόστασης.
Ζευγάρια σε διαδικασία διαζυγίου
Τέλος, αυτή η συνθήκη είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε διαδικασία χωρισμού ή έχουν χωρίσει και μοιράζονται την επιμέλεια παιδιών. Είναι σημαντικό ειδικά σε αυτή την συγκυρία να υπενθυμίζει ο ένας στον άλλο ότι η προτεραιότητα βρίσκεται στη σχέση τους ως γονείς, και ως γονείς χρειάζεται να συνεχίσουν να συνεργάζονται για το όφελος τόσο των παιδιών τους όσο και για την προσωπική τους διευκόλυνση. Είναι βοηθητικό να εστιάσουν σε όσα συνεχίζουν να μοιράζονται όπως οι ανησυχίες για τα παιδιά τους και ενδεχομένως τους φόβους τους. Συχνά σε τέτοιες συγκυρίες είναι άλλωστε πιο ξεκάθαρο από κάθε άλλη στιγμή πως το διαζύγιο είναι το τέλος της συντροφικής ζωής αλλά όχι το τέλος της οικογένειας.
Λίγα πρακτικά πράγματα
Σε αυτές τι στιγμές χρειάζεται κοινός χρόνος και επικοινωνία όχι μόνο λεκτικά αλλά και άλλα μέσα. Η τέχνη και η δημιουργία ανέκαθεν αποτελούσε καταφύγιο σε στιγμές οδύνης, η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός. Η μαγειρική πηγή τρυφερότητας και φροντίδας για εμάς και για τον άλλο. Το χιούμορ όπλο παρηγοριάς και ανακούφισης σε δύσκολες στιγμές.
Τέλος, αν ανατρέξουμε στην οικογενειακή μας ιστορία υπήρξαν ενδεχομένως στιγμές σαν αυτές όπου μέσα στην ευαλωτότητα οι δεσμοί και η σύνδεση θριάμβευσαν δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να μοιραστούμε τέτοιες ιστορίες με τους ανθρώπους που θέλουμε να συνυπάρξουμε ή που δεν έχουμε επιλογή από το να συνυπάρξουμε.
Σημείωση: Με σεβασμό στο ότι κάθε οικογένεια, κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά και μοναδικά, τα κείμενα αυτής της σελίδας δεν αποτελούν θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση. Κανένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την εποπτεία σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας.