Πότε πρέπει να πάω σε ψυχολόγο;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αντιμετωπίζει τα γεγονότα της ζωής του με το δικό του μοναδικό τρόπο, για αυτό και βιώνει με ξεχωριστό τρόπο την πίεση και τις δυσκολίες. Γι’ αυτό το λόγο και δεν υπάρχει ένας κανόνας για το πότε ένας άνθρωπος θα αναζητήσει βοήθεια.

Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες καταστάσεις στις οποίες η παρουσία ενός ψυχολόγου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βοηθητική ή και αναγκαία. Για κάποιους ανθρώπους η βοήθεια του ψυχολόγο φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα προκειμένου να πάρουν μία απόφαση. Παράδειγμα είναι τα ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική ζωή ενός ατόμου και τα βήματα που θα ακολουθήσει στην επαγγελματική του πορεία. Ενώ, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να απευθυνθούν σε ψυχολόγο με στόχο την προσωπική τους ανάπτυξη και τη βελτίωση του εαυτού τους.

 

Πολλές φορές, τον ψυχολόγο τον αναζητάμε όταν εμείς ή ίδιοι ή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος μας παρατηρούν αλλαγές στη διάθεση μας και στις συνήθειες μας που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Ένα συχνό παράδειγμα είναι όταν παρατηρούμε εμείς οι ίδιοι ή οι κοντινοί μας άνθρωποι πως το άγχος μας προκαλεί δυσφορία και μας είναι πλέον δύσκολο να το διαχειριστούμε, χάνουμε τον ύπνο μας ή την όρεξη μας για φαγητό, και ζούμε πολλαπλές συνέπειες στην καθημερινότητα μας.

 

Ακόμα, ένα ζήτημα που φέρνει διαρκώς εντάσεις και συγκρούσεις με τον σύντροφο μας ή την οικογένεια μας μπορεί να είναι η αφορμή ώστε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

 

Σε περιόδους που βιώνουμε την ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μία ασθένεια στο οικογενειακό μας περιβάλλον ή ένα γεγονός ιδιαίτερα τραυματικό που μας προσθέτει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, μπορεί να νιώσουμε την ανάγκη για την παρουσία ενός προσώπου που θα μπορέσει να μας υποστηρίξει μέσα σε κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας.