Ποια είναι η διαφορά ψυχολόγου και ψυχιάτρου;

Πολλοί συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στον ψυχίατρο και τον ψυχολόγο. Λίγα λόγια για τις δύο αυτές ειδικότητες τις διαφορές και τα σημεία συνάντησης τους. Ο ψυχίατρος είναι γιατρός ο οποίος έχει ειδικευθεί στην Ψυχιατρική- Νευρολογία και εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ατόμων με βάση το ιατροκεντρικό μοντέλο και τη χορήγηση φαρμάκων. Ο ψυχολόγος έχει κάνει σπουδές πανεπιστημίου που εστιάζουν στη μελέτη και την έρευνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και προσωπικότητας, ασκεί τα καθήκοντα του μόνο εφόσον έχει άδεια ασκήσεως από το ελληνικό κράτος και δεν συνταγογραφεί φάρμακα.

Ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι δύο ειδικότητες να συνεργάζονται καθώς πολλές φορές παράλληλα με τη φαρμακοθεραπεία που η πορεία της παρακολουθείται από τον γιατρό, επιλέγονται και οι συνεδρίες συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας με ψυχολόγο.

 

Τέλος, και τα δύο επαγγέλματα μπορούν να ασχοληθούν με την ψυχοθεραπεία αν έχουν ολοκληρώσει πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας μετά το τέλος των βασικών σπουδών.