Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία εξ’ αποστάσεως

Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία εξ’ αποστάσεως

Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία εξ’ αποστάσεως

Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία από απόσταση με τη βοήθεια της χρήσης του διαδικτύου έχει δώσει τόσο στους ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και στους θεραπευόμενους την ευκαιρία να μην μείνει πίσω η πολλή βασική ανάγκη για την φροντίδα της ψυχικής υγείας αυτή την περίοδο. Η εξ’ αποστάσεως υποστήριξη είναι βοηθητική και υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στη χρήση τέτοιων μέσων όπως είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται κανείς να μετακινηθεί όταν έχει έναν υπολογιστή/τάμπλετ με κάμερα, μικρόφωνο και αν είναι εφικτό ακουστικά, καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν χώρο που να μπορεί να μιλήσει άνετα χωρίς φασαρία ή διακοπές.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε;

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η εξ’ αποστάσεως υποστήριξη δεν ταιριάζει σε όλους/ες, ενώ δεν προσφέρουν όλοι/ες οι ειδικοί ψυχικής υγείας υπηρεσίες με όλα τα μέσα, για παράδειγμα ορισμένοι/ες προσφέρουν τηλεφωνικές συνεδρίες ή ακόμα και υποστήριξη δια αλληλογραφίας, ενώ άλλοι/ες όχι, κάποιοι/ες προτιμούν την επιλογή της βιντεοκλήσης.

Υπό κανονικές συνθήκες, συνεδρίες από απόσταση θα προτείναμε μόνο όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της από κοντά συνεδρίας (πχ. σε άτομα που βρίσκονται σε άλλη χώρα και δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες στη γλώσσα που επιθυμούν) και αν αυτό είναι δυνατό συνδυαστικά με κάποιες συνεδρίες από κοντά. Αν κάποιος ξεκινήσει συνεδρίες αυτή την περίοδο εξ’ αποστάσεως είναι σημαντικό να πάρει υπόψη το πως σκέφτεται την πορεία της συνεργασίας του με τον ειδικό ψυχικής υγείας που θα επιλέξει. Καθώς είναι σημαντικό όταν αρθεί η καραντίνα να υπάρχει η δυνατότητα ενδεχομένως να προχωρήσει σε συναντήσεις με φυσική παρουσία.

Είναι σημαντικό να επιλέξει κάποιος/α έναν επαγγελματία που δραστηριοποιείται σε κοντινή απόσταση, καθώς η εγγύτητα βοηθάει να δεσμευτεί περισσότερο στη διαδικασία και να έχει καλύτερη έκβαση η υποστήριξη. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να μας είναι ξεκάθαρο πως όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεσμευόμαστε από το απόρρητο σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας των συλλόγων που συμμετέχουμε, είτε προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κάποιο αστικό κέντρο είτε στην επαρχία, είτε ιδιωτικά είτε σε κάποιο φορέα του δημοσίου. Ακόμα όπως και αν θα ξεκινούσαμε συνεδρίες από κοντά, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στην πορεία του κάθε επαγγελματία και στην εκπαίδευση του.

Για τους ειδικούς ψυχικής υγείας

Είναι σημαντικό η παρούσα συνθήκη να μην επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την ασφάλεια των δεδομένων των ανθρώπων που ζητούν τις υπηρεσίες μας. Πέρα από τις πλατφόρμες επικοινωνίας μέσα από τις οποίες γίνεται η επικοινωνία, είναι σημαντικό ο θεραπευτικός χώρος από τον οποίο προσφέρονται οι υπηρεσίες να είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να δημιουργεί ένα κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης.

Οι εξ’ αποστάσεως συνεδρίες όπως και οι από κοντά πρέπει να έχουν ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας σχετικά με την διάρκεια, την αμοιβή και τον τρόπο καταβολής της αλλά και την πολιτική ακύρωσης (αν αφορούν ιδιώτη), να προσφέρονται με τη συγκατάθεση της άλλης πλευράς κατόπιν συζήτησης των περιορισμών που τις συνοδεύουν και η συχνότητα τους να επανεκτιμάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους ανάλογα και με τις ανάγκες. Ενώ είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας πέρα από τις κατά τόπους οδηγίες των αρμόδιων συλλόγων (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ).

Εποπτεία

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ειδικούς ψυχικής υγείας σε αυτή τη συγκυρία που επηρεάζει όλους/ες μας να φροντίζουμε τον επαγγελματικό μας εαυτό. Ακόμα και αν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με εποπτικές συναντήσεις εξ’ αποστάσεως σε αυτή τη χρονική στιγμή, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την εξάντληση, να ανταλλάξουμε με άλλους συναδέλφους/ες που βιώνουν αντίστοιχες με εμάς δυσκολίες και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη στους ανθρώπους που ζητούν τις υπηρεσίες μας ακόμα και σε αυτή την δύσκολη για όλους/ες μας συγκυρία.

Σημείωση: Με σεβασμό στο ότι κάθε οικογένεια, κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά και μοναδικά, τα κείμενα αυτής της σελίδας δεν αποτελούν θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση. Κανένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την εποπτεία σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας.