Γιατί το χρήμα δεν είναι ποτέ μόνο χρήμα

Γιατί το χρήμα δεν είναι ποτέ μόνο χρήμα

Γιατί το χρήμα δεν είναι ποτέ μόνο χρήμα


 Μπορείς να δίνεις δίχως να αγαπάς, αλλά δεν μπορείς να αγαπάς χωρίς να δίνεις.


Amy Carmichael

Η έννοια του χρήματος έχει διαφορετική συναισθηματική και λογική χροιά για τον καθένα μας. Για άλλους είναι ασφάλεια και αναγνώριση, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εικόνα που αποκτούν στα μάτια των άλλων όταν καταφέρνουν να το εξασφαλίσουν, αλλά και με τις απολαύσεις που γεύονται χάρη σ’ αυτό. Στα μάτια πολλών είναι σύμβολο ανεξαρτησίας και δύναμης ώστε να μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν ό,τι επιθυμούν. Αντίθετα για άλλους το χρήμα είναι σύμβολο πίεσης. Ενώ για ορισμένους είναι απλά ένα μέσο επιβίωσης και τίποτα άλλο. Το χρήμα και το πως σκεφτόμαστε για αυτό εμφανίζεται διαρκώς μέσα στη καθημερινότητα μας και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας.

Τα χρήματα συνδέονται με συναισθήματα και δυσκολίες. Κάποιοι επιλέγουμε να σταθούμε για λίγο στα παραπάνω, αφού μπορεί να έχει πτυχές που είναι πολύ επώδυνες για να τις αντικρίσουμε με προσοχή. Οι σχέσεις μας ξεκινώντας από τη σχέση με τον εαυτό μας και περνώντας στις σχέσεις μας με τους άλλους, έχουν μέσα τους το “δίνω” και το “παίρνω”. Τα χρήματα πολλές φορές μπορούν να καλύπτουν ή και να αναδείξουν πολλά παραπάνω από όσα περιμένουμε. Ξεκινώντας από μας τους ίδιους πολλές φορές, τα χρήματα γίνονται η αιτία να μην τολμήσουμε νέα πράγματα και να αφήσουμε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Αυτό είναι κυρίως η ανάγκη μας για την ασφάλεια που εξασφαλίζουν τα χρήματα και ο φόβος μας για το άγνωστο που φέρνουν οι άγνωστες καταστάσεις.

Σχέσεις και χρήμα

Ο ρόλος του χρήματος και η διαχείριση του είναι εμφανή και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είτε είναι φιλικές είτε συντροφικές. Τα χρήματα συμβολίζουν στο επίπεδο της σχέσης δύναμη αλλά και μοίρασμα, ενώ πολλές φορές μπορεί να αναδείξουν πιο άμεσα το πόσα “δίνει” ή “παίρνει” κάποιος. Παραδοσιακά οι προσδοκίες του κοινωνικού περίγυρου θέλουν τους άντρες να είναι στη θέση αυτού που παρέχει με υλικό τρόπο, ενώ τη γυναίκα στη θέση αυτού που παρέχει σε επίπεδο συναισθηματικό. Το χρήμα και οι ισορροπίες στον εργασιακό χάρτη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χρήμα, οδηγούν στην αναθεώρηση των παραδοσιακών ρόλων. Και τα δύο φύλα βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε νέες ανακαλύψεις σε ότι αφορά τις σχέσεις σε φιλικό και συντροφικό επίπεδο.

Πολλοί από μας στις σχέσεις μας με τους άλλους στην προσπάθεια μας να βρούμε το ρόλο μας και τα όρια μας, συχνά υιοθετούμε συμπεριφορές που δεν αφήνουν τις σχέσεις να εξελιχθούν. Μία συνηθισμένη τακτική που είναι οικεία σε πολλούς από μας, είναι να προσπαθούμε να κρατήσουμε τους άλλους κοντά μας δίνοντας όλο και παραπάνω, κάτι που συχνά μεταφράζεται στις μέρες μας και σε υλικά αγαθά, άρα χρήματα. Ωστόσο, μας δημιουργούνται άσχημα συναισθήματα αφού η απόφαση μας να δώσουμε συνοδεύεται από προσδοκίες και από πράγματα που περιμένουμε στο μέλλον. Όλα αυτά αποφεύγουμε να εκφράσουμε άμεσα καθώς φοβόμαστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μας. Σύντομα καταλήγουμε να έχουμε αισθήματα απογοήτευσης και να συσσωρεύουμε παράπονα που δεν εκφράζονται. Αυτή η απογοήτευση που συχνά συνοδεύεται από θυμό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία απόστασης. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί από μας προσπαθούμε μέσα από τα χρήματα να αναπληρώσουμε την αυτοπεποίθηση που μας λείπει και την ανασφάλεια που έχουμε για μας. Παρά την υπερπροσπάθεια μας, οι βαθύτερες αιτίες που μας βασανίζουν στο πόσο αρκετοί είμαστε για τους άλλους δεν απαντώνται.

Ακόμα, στις σχέσεις στις οποίες υπάρχουν αμιγώς οικονομικές συναλλαγές μπορεί να δημιουργούνται εντάσεις λόγω της αίσθησης ελέγχου και εξουσίας που πολλές φορές έχει το χρήμα στα μάτια μας. Για παράδειγμα, όταν ένας από τους δύο σε μία σχέση είναι στη θέση που δίνει χρήματα στον άλλο, στα μάτια του άλλου έχει περισσότερη δύναμη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει η συμπεριφορά και των δύο. Ο πρώτος γιατί θεωρεί ότι επειδή είναι στη θέση αυτού που δίνει θα περίμενε να “παίρνει” από τον δεύτερο περισσότερα. Ο δεύτερος αντίστοιχα γιατί θεωρεί πως ο πρώτος επωφελείται σε μεγαλύτερο βαθμό από όσα “δίνει”.

Το χρήμα στα ζευγάρια

Κάθε ζευγάρι διαχειρίζεται τα χρήματα με τον τρόπο που θεωρεί ότι ταιριάζει σε αυτό, είτε έχοντας κοινό ταμείο είτε όχι. Δεν υπάρχει μία ιδανική λύση για αυτό καθώς κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του τρόπους να οργανώνει την καθημερινότητα. Σε πολλά ζευγάρια, η διαχείριση των χρημάτων και οι συγκρούσεις που τη συνοδεύουν, φανερώνουν την έλλειψη επικοινωνίας όχι μόνο σε ότι αφορά την διαχείριση των χρημάτων, αλλά και ανησυχίες που φοβούνται να μοιραστούν μεταξύ τους οι σύντροφοι. Μυστικά και ψέματα που μπορεί να αφορούν ζητήματα οικονομικών συναλλαγών, μπορεί να είναι μία προσπάθεια για να προστατεύσει ο ένας εκ των δύο τη σχέση από τις δυσκολίες και ότι αυτές μπορούν να έχουν ως συνέπεια. Πολλές φορές, η αποκάλυψη ενός τέτοιου μυστικού είναι μια κραυγή αγωνίας για την πορεία της σχέσης και μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές που και οι δύο σύντροφοι επιθυμούν.

Το χρήμα δεν έχει την ίδια έννοια για όλους μας, ανάλογα με την προσωπική μας ιστορία σημαίνει για τον καθένα μας κάτι το διαφορετικό. Εσείς έχετε σκεφτεί τι είναι για εσάς το χρήμα; Μήπως είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε;

Σημείωση: Με σεβασμό στο ότι κάθε οικογένεια, κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά και μοναδικά, τα κείμενα αυτής της σελίδας δεν αποτελούν θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση. Κανένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την εποπτεία σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας.