18 Sep Καινούρια σχολική χρονιά μία “οικογενειακή” υπόθεση
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο efiveia.gr
Η σχολική χρονιά ξεκινά και συχνά σκεφτόμαστε ότι τα μικρότερα παιδιά ίσως έχουν δυσκολία στην προσαρμογή, ξεχνώντας ότι και τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες. Για να κατανοήσουμε πού και με ποιον τρόπο δυσκολεύεται ένα παιδί θα είναι καλό να δούμε προσεκτικά το πού “επιστρέφει”.
Τα παιδιά που βρίσκονται ήδη σε μία βαθμίδα εκπαίδευσης και θα είναι στο ίδιο περιβάλλον με την προηγούμενη χρονιά έχουν ήδη διαμορφώσει κάποιες στάσεις απέναντι στο περιβάλλον αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις τα πρόσωπα ή και κάποιες καταστάσεις έχουν συντελέσει αυτές οι στάσεις να είναι αρνητικές. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι έχει προβληματίσει το παιδί ώστε να δούμε πώς θα το βοηθήσουμε να διαχειριστεί αυτές τις σκέψεις ώστε να μειωθεί το άγχος που του προκαλεί η επιστροφή. Στα παιδιά που φέτος θα αλλάξουν βαθμίδα ή σχολείο, αφού κατανοήσουμε το άγχος και την ένταση που τους προκαλεί η αλλαγή, είναι σημαντικό να δώσουμε στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το καινούριο του περιβάλλον και να σχεδιάσουμε μαζί του μία ρουτίνα που θα το βοηθήσει τόσο να προσαρμοστεί αλλά και να διαχειριστεί το άγχος του. Να σταθούμε δίπλα του ιδιαίτερα μετά τις πρώτες μέρες που θα αρχίσει αυτή η ρουτίνα να σταθεροποιείται και ίσως εμφανιστούν δυσκολίες.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί για τα παιδιά μία αλλαγή ακόμα και όταν τα πράγματα φαινομενικά είναι ίδια, οι απαιτήσεις αυξάνονται και τα παιδιά χρειάζονται να έχουν ξεκάθαρα όρια για να μπορούν να μπουν ξανά σε ρυθμούς σχολείου. Αυτή η προσαρμογή απαιτεί χρόνο, οι πρώτες μέρες είναι πάντοτε απαιτητικές αλλά μία σταθερή στάση από την πλευρά των γονιών για το καθημερινό πρόγραμμα μπορεί σύντομα να φέρει λιγότερη γκρίνια.
Οι μεταβάσεις για τους γονείς
Όσο σημαντικό είναι να προετοιμάσουμε και να φροντίσουμε τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά, άλλο τόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε και τους εαυτούς μας ως γονείς. Συχνά, οι αλλαγές που βιώνει το παιδί έχουν και για τους γονείς μεγάλη συναισθηματική σημασία. Σε αυτή την πορεία είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε μόνοι. Είναι σημαντικό να μοιραστούμε τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα μας για αυτή τη νέα κατάσταση με τα πρόσωπα που είναι κοντά μας στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και με κοντινά πρόσωπα στα οποία έχουμε εμπιστοσύνη. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τους συνοδοιπόρους μας στην ανατροφή των παιδιών η έναρξη της νέας χρονιάς είναι μία ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση των ορίων μέσα στην καθημερινότητα αλλά και των προσδοκιών μας από αυτή τη σχολική χρονιά. Τέλος, ο προσωπικός χρόνος δεν είναι καθόλου “εγωιστικός”, αλλά είναι χρόνος που μπορεί όταν υπάρχει να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε στους αυξημένους ρυθμούς της “σχολικής καθημερινότητας” και να γεμίζουμε ενέργεια ώστε να βλέπουμε με ανανεωμένη ματιά προβλήματα που μας είναι γνωστά.