Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ..

Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ..

Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ..

Πώς να ελαττώσω ταχύτητα όταν σκέφτομαι τον αγώνα δρόμου της επόμενης μέρας;

Όλο και συχνότερα μιλάω με ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Ακόμα και όταν έχουν μία εξοντωτική μέρα στη δουλειά, ακόμα και αν περίμεναν τη μισή μέρα το πότε θα μπορέσουν να κοιμηθούν, όταν έρχεται η ώρα του ύπνου είναι πιο ανήσυχοι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας. Ενώ, όσο περνάει ο καιρός η κούραση και οι επιπτώσεις της στη διαθεσή μας γίνονται πιο έντονες. Αυτή η δυσκολία συνδέεται με την γενικότερη δυσκολία μας να χαλαρώσουμε και να αποσυνδεθούμε από τις καθημερινές ασχολίες.

Οι περισσότεροι από μας έχουμε βαρύ πρόγραμμα μέσα στο οποίο προσπαθούμε να χωρέσουμε όλο και περισσότερα πράγματα. Προσπαθούμε να κάνουμε σε λιγότερο χρόνο όλο και περισσότερες ασχολίες με αποτέλεσμα ακόμα και τις στιγμές που έχουμε προγραμματίσει να ξεκουραστούμε, να νιώθουμε την πίεση να ξεκουραστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα μέσα στις λίγες ώρες που έχουμε ορίσει για ξεκούραση.

Ακόμα, η νύχτα που παραδοσιακά ήταν το μέρος της μέρας που αφιερώναμε στην ξεκούραση, έχει γίνει πλέον μία καινούρια μέρα όπου συχνά προσπαθούμε να χωρέσουμε την κοινωνική μας ζωή. Ενώ υπάρχουν διαρκώς άνθρωποι διαθέσιμοι, νέα και εξελίξεις στα κοινωνικά δίκτυα, που μας δελεάζουν να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους και αυξάνουν το άγχος μας ότι όσο κοιμόμαστε κάτι σημαντικό γίνεται που το χάνουμε.

Ο ύπνος όμως είναι μία στιγμή όπου το σώμα καταφέρνει να φύγει από την λειτουργία της εγρήγορσης. Αυτή η λειτουργία είναι πολύτιμη για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι όμως αδύνατον να είναι διαρκώς ενεργοποιημένη. Χρειαζόμαστε και κενά ανάμεσα όπου δεν θα “τρέχουμε” να προλάβουμε να κάνουμε κάποια δουλειά, να απαντήσουμε σε κάποιο μήνυμα, να δούμε τι γίνεται στον έξω κόσμο.

Σημαντικές ιδέες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν:

Πρώτα ας ρίξουμε μία ματιά στα πρακτικά του πράγματος. Πριν κοιμηθούμε καλό θα είναι να φροντίσουμε την κρεβατοκάμαρα μας με τρόπο που δεν θα μας δημιουργεί τη λιγότερη δυνατή πίεση. Για παράδειγμα, τα στοιβαγμένα ρούχα σε μία γωνιά του δωματίου μπορούν να είναι η αφορμή να σκεφτούμε τις δουλειές του σπιτιού που δεν κάναμε ή που θα πρέπει να κάνουμε, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν ένταση.

Ακόμα για ορισμένους από μας η αλληλεπίδραση μέσω κοινωνικών δικτύων είναι λόγος για να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα, προκειμένου να μιλήσουμε ή να σχολιάσουμε κάτι με αποτέλεσμα να είμαστε σε ένταση τόσο νοητική όσο και σωματική (μάτια στην οθόνη, χέρια στο πληκτρολόγιο). Αντί για αυτό μπορούμε να προτιμήσουμε ένα βιβλίο ή ακόμα και ηχογραφήσεις με ιστορίες ή ήχους που υπάρχουν στην φύση. Το άκουσμα της φωνής ενός άλλου προσώπου και των ήχων που υπάρχουν στη φύση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας, αφού ανακινεί αναμνήσεις από ξέγνοιαστες στιγμές (εκδρομές, ανάγνωση παραμυθιών από τους γονείς,συζητήσεις με φίλους).

Το σημαντικότερο όμως είναι να φτάσουμε να δούμε τι είναι σημαντικό για εμάς και τι αξίζει τον χρόνο μας. Τότε μόνο η χαλάρωση θα πάρει τη θέση που της αξίζει στη ρουτίνα μας χωρίς να μας φέρνει ενοχές για το χρόνο που της αφιερώνουμε. Ο χρόνος είναι μία πραγματικότητα η οποία μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να επιλέγουμε και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μία μέρα έχει μόλις 24 ώρες και μέσα σε αυτές θα πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες και να κάνουμε όσα είναι πιο σημαντικά για μας. Η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά μπορεί να είναι απελευθερωτική!

Σημείωση: Με σεβασμό στο ότι κάθε οικογένεια, κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά και μοναδικά, τα κείμενα αυτής της σελίδας δεν αποτελούν θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση. Κανένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την εποπτεία σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας.