Χιούμορ, ο εχθρός του θυμού!

Χιούμορ, ο εχθρός του θυμού!

Το χαμόγελο είναι έμφυτο κινητικό πρότυπο και είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά όπλα που η ίδια η φύση χαρίζει στους ανθρώπους. Το χαμόγελο είναι αυθόρμητο αντανακλαστικό στα μωρά όταν κοιμούνται και εμφανίζεται κιόλας στην 7η περίπου εβδομάδα ζωής του μωρού σαν μη αντανακλαστική αντίδραση συνήθως στο άκουσμα της ανθρώπινης φωνής ή στην εμφάνιση της μορφής ανθρώπινου προσώπου.

Δεν είναι επομένως τυχαίο που αυτή η αυθόρμητη αντίδραση μετουσιώνεται σταδιακά σε αυτό που ως ενήλικες πια αναφέρουμε ως χιούμορ. Με το πέρασμα του χρόνου γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί προκειμένου να χαμογελάσουμε και αναζητάμε όλο και πιο περίπλοκα ερεθίσματα. Tο χιούμορ είναι για πολλές φορές φάρμακο και όπλο για τα δύσκολα. Το να βρίσκει κανείς τα κωμικά στοιχεία μίας κατάστασης και να μπορεί να τη σατιρίζει ή ακόμα περισσότερο και να αυτοσαρκάζεται, είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν να δούμε μία αχτίδα αισιοδοξίας και να μας χαλαρώσουν όταν το έχουμε ανάγκη.

Πώς όμως λειτουργεί το χιούμορ σε στιγμές έντασης και θυμού;

Το χιούμορ είναι ένας τρόπος όπου η επικοινωνία και η σύνδεση δύο ή και παραπάνω ανθρώπων είναι άμεση. Είναι μία υπενθύμιση των κοινών στοιχείων και της ιστορίας που μοιράζονται, για αυτό και είναι τόσο στιγμιαία η αντίδραση όλων. Είναι έτσι εύκολο να νιώσει κανείς λιγότερο μόνος, αφού κάποιος προσπαθεί μέσα από το χιούμορ να ανοίξει ένα διάλογο μαζί του χωρίς να τον προσβάλει αλλά αναδεικνύοντας τις αστείες πλευρές μίας κατάστασης.

Ο θυμός όπως όλα τα συναισθήματα είναι πολύτιμος, αφού μπορεί να ξεκαθαρίσει όσα μας ενοχλούν και να μας δώσει κίνητρο να τα αλλάξουμε. Μπορεί όμως να γίνει και ιδιαίτερα πιεστικός και αντί για τον έλεγχο που “επιθυμούμε”, να γίνει αυτός που μας ελέγχει και ορίζει τη ζωή μας. Συχνά οι άνθρωποι που τονίζουν τα κωμικά στοιχεία σε μία κατάσταση είναι αυτοί που θέλουν με τον τρόπο τους να επιλύσουν τον καβγά ή να βοηθήσουν τον άλλο να περάσει από το θυμό στη συνειδητοποίηση.

Η συνειδητοποίηση έρχεται με το να καταλάβουμε πως ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι ιδανικά ή μας δημιουργούν ένταση και εκνευρισμό, πάντα υπάρχει και μία κωμική πτυχή. Μέσα σε αυτά μπορεί να μοιάζουμε και εμείς λίγο αστείοι. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να απεγκλωβιστούμε από τους στενούς περιορισμούς μίας κατάστασης, χωρίς να σημαίνει ότι τους υποτιμούμε ή ότι δεν υπάρχουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας καβγάς μπορεί να καταλήξει σε δυνατά γέλια, όταν ένας από τους δύο αναδείξει την κωμική πλευρά της κατάστασης και δώσει στον άλλον μία νέα ανάγνωση για την κοινή τους εμπειρία. Αυτό μας δίνει χώρο να συνομιλήσουμε με διαφορετικό τρόπο, με την προσοχή στραμμένη στο πρόβλημα και όχι στον άλλο.

Καλλιεργώντας το χιούμορ και αναγνωρίζοντας στον εαυτό μας το δικαίωμα να έχει και αστεία πλευρά, αποκτούμε μία ακόμα στρατηγική αντιμετώπισης της έντασης. Όταν το βάλουμε συνειδητά στις σχέσεις μας και την καθημερινότητα μας μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα δύσκολα της καθημερινής ζωής με περισσότερη αισιοδοξία και με μία διάθεση να αστειευτούμε με τις μικροατυχίες όταν αυτές μας χτυπάνε την πόρτα!

Βασιλική Σταμάτη 

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σημείωση: Με σεβασμό στο ότι κάθε οικογένεια, κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά και μοναδικά, τα κείμενα αυτής της σελίδας δεν αποτελούν θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση. Κανένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την εποπτεία σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας.