21 Jan Το αίσθημα ανικανοποίητου στην εποχή των συγκρίσεων
Είναι η εποχή των κοινωνικών δικτύων όπου δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να είσαι αρεστός, όπου μία ατάκα και ένα τσιτάτο αρκούν. Η προσοχή είναι στραμμένη στο αποτέλεσμα, στην απήχηση στους άλλους, και όχι και τόσο στο ίδιο το περιεχόμενο κάποιες φορές. Σχολιάζουμε πάνω στους σχολιασμούς άλλων, μαζεύουμε αποκόμματα από κείμενα και βίντεο.
Η εικόνα ίσως κυριαρχεί γιατί είναι ένας γρήγορος τρόπος να συμπυκνωθεί μία προσπάθεια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο μας επιτρέπει να πάρουμε τα πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα χωρίς να ανησυχούμε για το πόσο χρόνο θα διαθέσουμε και προσφέροντας μας ένα μεγάλο κομμάτι ελέγχου.
Η ευκολία της πρόσβασης και η ασφάλεια της απόστασης μπορεί να μας εγκλωβίσει στην ιδέα πως η εικόνα όσο εύκολα φτάνει σε εμάς τόσο εύκολα διαμορφώθηκε, ενώ η απόσταση να μην μας αφήνει να δούμε πίσω από αυτή. Αυτή η ιδέα έχει φτάσει στις μέρες μας να κάνει πολλούς από μας να ματαιώνονται, να υποτιμούν τον εαυτό τους και την προσπάθεια τους, μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι συγκρίσεων.
Οι συγκρίσεις δεν μας κάνουν μόνο λιγότερο χαρούμενους στην καθημερινότητα, αλλά μας κάνουν σε βάθος χρόνου λιγότερο ικανοποιημένους με τις επιλογές που κάναμε. Ακόμα, δεν μένουν μόνο σε μία έκφανση της ζωής μας, αλλά σταδιακά αρχίζουν να γίνονται έντονο στοιχείο σε όλες. Η σύγκριση με τη ζωή και τις εμπειρίες των άλλων μπορεί να κάνει διάχυτη την αίσθηση του ανικανοποίητου μέσα μας, να μας δημιουργεί εκνευρισμό και θλίψη. Πώς όμως φτάσαμε να βλέπουμε μόνο αυτό και όχι όσα είναι πίσω από αυτό;
Οι ζωές των άλλων..
Αυτή η τάση συνδέεται με την ανάγκη μας τις τελευταίες δεκαετίες να παρουσιάζουμε το θετικό κομμάτι και να κρύβουμε το άσχημο, αφού φοβόμαστε τις αντιδράσεις των άλλων και την απόρριψη τους. Θυσιάζουμε έτσι στιγμές που θα μας έδιναν όμορφα συναισθήματα, ώστε να φτιάξουμε μία ιστορία επιτυχιών που θα μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να την κοιτάζουμε και να παίρνουμε ικανοποίηση από το πως μας βλέπουν οι άλλοι.
Η ικανοποίηση σε αντίθεση με τα συναισθήματα είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη σκέψη για όσα έχουμε κάνει και τη σύγκριση με όσα έχουν κάνει οι άλλοι και την αναγνώριση που παίρνουμε από αυτούς. Ακόμα, όταν έρχεται η στιγμή της σύγκρισης καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι οι ζωές των άλλων είναι καλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί κάπου εκεί υπάρχει ένα κενό πληροφοριών, αφού δεν ζούμε τις ζωές των άλλων και δεν βλέπουμε όλες τις πλευρές τους. Οι ζωές των άλλων έχουν μέσα τους τη λύπη, την απώλεια, τις συγκρούσεις, τις δύσκολες φιλίες και τις δύσκολες σχέσεις, τις απογοητεύσεις. Ωστόσο, όπως και εμείς, έτσι κι αυτοί εκθέτουν τη δική τους ιστορία επιτυχιών.
Τα μικρά ρίσκα που φέρνουν τη ζωντάνια στην καθημερινότητα
Τα συναισθήματα της προσπάθειας και της δημιουργίας στις μικρές και τις μεγάλες ασχολίες μας, κρύβουν μέσα τους ζωντάνια και μικρά ρίσκα. Αυτά τα μικρά ρίσκα μπορούν να μας δώσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, αίσθηση ικανότητας και αποτελεσματικότητας από το τελικό αποτέλεσμα, που είναι μεν ευχάριστο αλλά είναι πολύ συγκεχυμένο χρονικά και συναισθηματικά.
Η αποδοχή και η επιβράβευση των κόπων μας από τους άλλους είναι μία σημαντική στιγμή, αλλά μπορεί όταν φτάσει εκείνη η στιγμή να φτάσουμε στη σκληρή διαπίστωση πως αφήσαμε πολύ χρόνο, στον οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε μάθει ακόμα περισσότερα και θα είχαμε αφήσει τον εαυτό μας ελεύθερο να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα. Η αυθεντική στιγμή της δράσης και της δημιουργίας είναι που δίνουν ουσία στο πως διοχετεύσαμε το χρόνο μας και μας δίνουν μεγαλύτερο νόημα καθημερινά.
Αν θέλουμε να ζούμε αυθεντικά όμορφες στιγμές, χρειάζεται να γνωρίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα. Ο όμορφος εαυτός μας είναι πιο όμορφος σε σχέση με τον παλιότερο που ήταν διαφορετικός, τον φροντίσαμε να προχωρήσει και να μεγαλώσει. Οι όμορφες σχέσεις είναι αυτές που όταν τις συγκρίνουμε με τις ανούσιες, τις βαρετές και τις σχέσεις που μας κρατούσαν στάσιμους, είναι αυτές που μας άνοιξαν νέους ορίζοντες και μας έκαναν χώρο να μπορούμε να είμαστε μέσα σε αυτές αγαπώντας περισσότερο τον εαυτό μας και τους άλλους. Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε με κόπο και κούραση, αλλά η συναισθηματική ανταμοιβή είναι πραγματικά μοναδική.
Βασιλική Σταμάτη
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Σημείωση: Με σεβασμό στο ότι κάθε οικογένεια, κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά και μοναδικά, τα κείμενα αυτής της σελίδας δεν αποτελούν θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση. Κανένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την εποπτεία σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας.